Hallókészülék tudástár

Gyakran felmerülő kérdések

Amennyiben hallásvesztésének mértéke indokolja, TB által támogatott készülékeink közül is vásárolhat. A támogatás mértéke általában a készülék teljes árának 70%-a.

Függ a készülék típusától és kialakításától, az erősítés mértékétől.
Pontos árlistát vényköteles készülékeinkről privát üzenetben vagy telefonon, személyesen adhatunk ki. Vannak támogatás nélkül is megfizethető áru készülékeink. Nagyságrendileg 45.000 forinttól indulnak áraink.

A készülék megvásárlása előtt 15 napig ingyen tesztelheti otthonában is a megvásárlásra kiszemelt eszközt.
Ennyi idő alatt meg tudja szokni a készüléket, és biztosan el tudja majd dönteni, hogy szükség van-e a használatára.

Anyagi megfontolásból sokszor csak az egyik fülbe vásárolnak készüléket az emberek, a rosszabbat hagyják veszni.
Ez azonban sok sebből vérzik, nehezebben észlelik a zaj irányát, a valós távolságát, egyensúly problémákat okozhat (ami idős korban kimondottan veszélyes, hiszen egy esésből már nagy baj is lehet). Ráadásul ezzel kifejezetten arra ösztönzik az agyukat, hogy csak az egyik fülüket használja, ami így a másik drasztikusabb romlásához vezethet.

A digitális hallókészülék nem hangosít fel minden hangot egyformán, az audiogram és a programozás alapján csak azokat a hangokat teszi hallhatóvá, amire szükség van.

Az agynak szüksége van ingerekre ahhoz, hogy hallásunk ne lustuljon el, ne romoljon drasztikus mértékben. Az időskori hallásvesztés segédeszköz nélkül nem megállítható. Az ún. hallókéregben történik a hangingerek értelmezése, melyek aztán innen kerülnek tovább a tudatunkba. Minél tovább romlott a hallásunk, minél kevesebbet hallunk, minél tovább húzzuk a megfelelő hallókészülék ellátást annál nagyobb az esélye, hogy leépülnek az idegi kapcsolatok, mivel nem voltak eleget használatban. A hallókészülék használatával újra munkára fogjuk hallásunkat, ezzel megakadályozva a további romlást!

Sosem szabad a hiúságunk miatt feladni a hallásunkat, de a mai hallókészülékek már alig észrevehetők külső szemmel.
A hallójárati csak akkor, ha kimondottan figyeli az ember, de egy sapka, hosszabb haj alatt a fül mögöttiek is könnyen eltűnhetnek. Ráadásul az időskori hallásvesztés mint probléma nem egyedi eset, átlagban nagyjából minden tizedik embert érint a világon, nyilván minél idősebb korosztályt veszük alapul, annál gyakoribb a hallásvesztés.

Az EuroTrak tíz éven át végzett átfogó kutatást az Európai Hallókészülék-gyártók Szövetsége (EHIMA) felkérésére, ami során kiderült, hogy a 65 évesek fele (49.5%) szenved halláskárosodásban, és ez a szám évről-évre nő. Ezzel párhuzamosan viszont csökken azoknak a száma, akik zavarban érzik magukat, amiért segédeszközt kell igénybe venni. Amíg 2009-ben még 56% gondolta, hogy kellemetlen érzés, ha hallókészülékkel látják, addig ez a mutató 30%-ra csökkent 2018-ra.

A nálunk kapható hallókészülékek kezelése nagyon egyszerű, egyszerűbb, mint egy hagyományos telefon vagy távirányító kezelése.
Kollégáink minden esetben megmutatják és megtanítják a készülék használatát, de ezt a 15 napos próbahordás alatt is tesztelheti!

Fogalomtár

Adaptív mikrofon

A digitális hallókészülékekben található rendszer (irányzott mikrofonok, zajcsökkentés) behatárolja, hogy a használó csendes, vagy zajos környezetben van-e és a hang forrását is. A hallókészülék beállításait a teljesítmény optimalizálásához igazítja.

Analóg hallókészülékek

Az analóg hallókészülékek mikrofonja hangokat vesz fel, melyeket kis elektromos jelekké konvertál. Ezeket az elektromos jeleket aztán felelrősíti, majd egy, a készülékben lévő fülhallgatón keresztül már hallhatóan jutnak el a fülbe. Nagyrészt ezeket már digitális hallókészülékek helyettesítik.

Audiogram

Az audiogram egy olyan táblázat, mely egy személy hallóképességét mutatja meg, melyet egy hallásteszttel határoznak meg. Az audiológusok arra használják az audiogramot, hogy megítéljék, van-e hallássérülése valakinek és milyen segítségre van szüksége.

Audiológus

Az audiológusok specialitása a fül és egyensúlyi problémák azonosítása és értékelése. Megfelelő támogatást, termékeket és kezeléseket ajánlanak és biztosítanak, hogy segítsenek enyhíteni a hallássérülés hatásait.
Az audiológusok magánrendelőkben és az országos egészségügyi ellátórendszerben is dolgoznak.

Beszakadt dobhártya

Egy lyuk vagy szakadás a dobhártyán. Általában magától begyógyul, de néha egy myringoplasty nevű műtét alkalmazása is szükséges lehet, amikor egy kicsi kendővel pótolják a hiányzó részt.

Csiga

A csiga a belső fül „hallószerve.” Egy folyadékkal teli kamra. Amikor egy hanghullám a középfülből a belső fülbe jut, a folyadék vibrálni kezd ezzel arra késztetve a piciny szenzoros szőrsejteket, hogy vegyék át a mozgást, mely elektromos jelet indít a hallóidegbe. Ez továbbítja az elektromos jelet az agynak, ahol hangként hallható.

Csontvezetésű hallókészülékek

A csontvezetésű hallókészülékek azok számára készültek, akiknek vezetőképes hallássérülésük van, vagy nemviselhetnek megszokott hallókészülékeket. A koponyán keresztül továbbítják a hangot, rezgések segítségével.

Digitális hallókészülék

A digitális hallókészülékek a mikrofonból veszik a jeleket, melyeket kóddá konvertálnak. A kódot egy kis, a hallókészülékben található számítógép manipulálja így lehetővé téve a digitális hallókészülékek számára, hogy az egyén hallási igényeire szabják azokat.

Fülben lévő hallókészülékek

Az FL hallókészülékek elég kicsik ahhoz, hogy teljes egészük beférjen a fülbe, habár nem annyira kicsik, mint a fülcsatornában elhelyezkedő hallókészülékek. Működő részeik vagy egy kicsiny, a fülkagylóra csíptetett dobozkában találhatók, vagy magában a fülkagylóban. A fülben lévő hallókészülékek gyakrabban szorulnak javításra, mint a fül mögötti hallókészülékek.

Fülcsatornában lévő hallókészülékek

A fülcsatornában lévő hallókészülékek a fülben lévő hallókészülékeknél is kisebbek, így még kevésbé láthatók. Súlyos hallássérülés, vagy gyakori fülfertőzés esetén nem ajánlottak.

Fülgyulladás

A fülgyulladás rövidtávú fülfertőzés, mely gyakran hirtelenkövetkezik be. Tünetei, hogy a belsőfülben folyadék gyűlikössze, mely fertőzést okozhat.

Fülmögötti hallókészülékek

Az FM hallókészülékeknek egyik része a fülbe illeszkedik, míg a készülék többi része a fül mögött helyezkedik el. Néhány modell ikermikrofonokkal rendelkezik, így váltani tud a használó körül érkező hangok és a különböző irányból érkező hangok között, segítve az egyes hangokra való fókuszálást zajos környezetben.

Fülzúgás

A fülzúgás egyfajta zajnak hallatszik a fülben. A fülzúgás által létrejövő hangot általában csengésnek, fütyülésnek, vagy zúgásnakírják le.

Gennyes kközépfülgyulladás / OME

A középfülgyulladás ismeretes még fülgyulladás néven is, ami gyakran előfordulhat kisgyerekeknél. Ezt a középfülben felgyülemlett folyadék okozza, ami gyakran elmúlika  középfül felszúrásával.

Hallássérülés

A „halllássérülés” szót általánosságban használjuk bármely hallássérülési típus lefedésére, az enyhe hallássérüléstől (a 25 Db alatti hangokat nem hallja valaki) a mély szintű hallássérülésig (95 Db alatt nem hall hangokat valaki.)

Hallássérült

Ezt a szót olyan emberek leírására használjuk, akiknek enyhe, vagy mérsékelt halláskárosodásuk van (nem hallják a 25-69 Db közötti hangokat.) Gyakorta alkalmazzuk olyanok esetében is, akik a kor előrehaladtával fokozatosan vesztik el hallásukat.

Hallócsontok

A hallócsontok a középfülben található kicsi csontok, amik könnyen megsérülhetnek. Igény szerint javíthatók vagy egy ossiculoplasty nevű műtét során lecserélhetők.

Hallóideg

A hallóideg (cochleáris vagy akusztikus idegként is ismert) jeleket továbbít a belsőfülből az agyba.

Hallókészülékes programok

A hallókészülékekben különböző halló programok állíthatók be attól függően, milyen környezetben dolgoznak. Például mindennapi használat, háttérzajjal vagy hurokrendszer használatával.

Idegi alapú siketség

Az idegi alapú siketség az, amikor vagy nincs hallóideg, vagy sérült, így a belső fül nem küld információt az agynak.

Középfülgyulladás / Otitis media

A középfül fertőzése vagy specifikus betegsége, amit általában virális vagy bakteriális fertőzés okoz.

Krónikus középfülgyulladás

A krónikus középfülgyulladás a középfület érinti. Hosszú ideig is tarthat, de lehet visszatérő is. Tünetei, hogy a középfülben folyadék gyűlik össze.

Meniérè-betegség

A Meniérè-betegség egy olyan ritka állapot, amelya belső fülre hat. Okozhat szédülést, fülzúgást, hallássérülést és nyomást vagy telítettség-érzetet a fülben. A tünetek rendszerint minden előjel nélkül jelennek meg, és általában két-három óráig tartanak.

Nyitott fülhallgató

A hallókészülékeken található hagyományos fülhallgatók nem szükségesek a nyitott fülhallgatót tartalmazó hallókészülékek esetében. Helyettük egy kis tubus továbbítja a hangot a hallókészülékből a fülbe, amit egy vékony pánt vagy egy vékony műanyagzsinór tart a helyén. Ezek a pici fülhallgatók sokkal természetesebb hangot képesek leadni, és nem tömítik el annyira a fület, mint a hagyományos fajta, viszont használatuk nem mindenkinek javasolt.

Otosclerosis

Egy olyan állapot, ami a középfülben egy csontkinövést eredményez..Ez akár vezetőképes hallásvesztést is okozhat. A kinövés megakadályozza a hallócsontok szabad mozgását. Ennél a fajta hallásvesztésnél a hangokat inkább halkabban lehet hallani, mint torzítva.

Ototoxikus gyógyszerek

Azokat a gyógyszereket, amelyek veszélyesek lehetnek a fülre vagy a hallásra,  ototoxikus gyógyszereknek nevezzük. Néhány ototoxikus gyógyszer fülzúgást és / vagy a hallóképesség tartós csökkenését, míg néhányuk állandó hallásvesztést eredményez.

Szőrsejtek

A szőrsejtek olyan, a fülcsigában elhelyezkedő érzékelő sejtek, melyek a rezgéseket elektromos jelekké alakítják, melyek ezt követően a hallóidegen keresztül jutnak el az agyba. A szőrsejtek fogyása, vagy károsodása állandó hallássérülést eredményez.

Vezetéses halláscsökkenés

Vezetéses halláscsökkenés akkor áll fenn, ha a hang nem képes szabadon áthaladnia külső- vagy középfülön. Ezt általában egy a középfülben képződő blokád okozza, mely származhat fülfertőzésből, vagy az összegyűlt fülzsír is alkothatja. Az októl függően lehet időszakos, vagy állandó és néha kisebb műtéttel, vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

Zajártalom következtében fellépő halláscsökkentés

Egy hallókészülék nélküli rendszer, ami azért működik, hogy automatikusan csökkentse a túl erős zajokat, amiket ezáltal jobb érzés hallgatni.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Vények beváltása, megfizethető hallókészülékek recept nélkül is, részletfizetési lehetőség (külső pénzügyi szolgáltató bevonása nélkül).