Hallokeszulek.hu

Megkönnyítjük a hallássérült emberek életét.

H-EAR KFT.

1036 Budapest
Bécsi út. 81.


Az idős korral együtt járó hallás vesztés tünetei és a hallókészülékek.

Honnan vehetjük észre hogy idős korban hallás vesztésünk alakult ki?

 

A népesség korcsoportokra való besorolása alapján az idős kor 65 éves korral kezdődik.  Ez azonban nem jelenti azt, hogy 65 éves kortól mindenkinek kötelezően nagyothallással kellene küzdeni. Az öregedési folyamat azonban jelentkezhet és a hallószerv öregedési folyamatának a következménye a presbyacusis, a hallás élességének gyengülése. Egyes formájában a magasabb frekvenciájú hangok meghallási képessége kezd romlani és ezzel együtt jár a zajban való rosszabb beszédértés. Másoknál alig mérhető a változás küszöbaudiometriaivizsgálattal, mégis nagyon rossz a beszédértésük. Gyakori kisérőjelenség a figyelem és a memóriazavar, a hangok irányának és helyének nehezebb megkülönböztetése.

 

Hogyan segíthet az audiológus?

 

A hallás rehabilitációjában dolgozóknak az a legfontosabb feladata , hogy a hallás javításával az idősebb korosztályt visszaintegrálják a társadalomba és ezzel megkönnyítsék nem csak az idősek, hanem a fiatalok és középgeneráció dolgát is. A hallás javításának eredményeképpen az idősek is hasznos tagjai maradnak a családnak és a társadalomnak, hiszen megszűnik az izoláltság érzése. A hallás javítása mindenekelőtt fontos azoknak, akik szemészeti problémáktól szenvednek és emiatt is korlátok közé van szorítva életük.

 

Milyen rizikófaktorai vannak a nagyothallásnak?

 

A természetes öregedési folyamat mellett sok egyébb egészségi állapot vagy betegség  is fokozhatja az idősek hallásromlását. Ilyenek az érelmeszesedés, cukorbetegség és magas vérnyomás, stb. Lehet családi hajlam is a háttérben.

 

Milyen megoldás van a nagyothallásra?

 

Fontos tudni, hogy az időskori nagyothallás nem javítható gyógyszerrel, vagy műtéttel jelenleg. A hallókészülék azonban segít. Minél előbb, annál jobb! Fiatalabban könnyen alkalmazkodunk az új dolgokhoz, könnyebben tanulunk meg úl dolgokat. A modern, kellemes hangzású és különböző formájú hallókészülékek mindenki számára egyéni igény szerint beállíthatók, csak ki kell próbálni.

 

 

Vissza

H-Ear Kft. 1036 Budapest, Bécsi u. 81 T. 06/1 250-47-18, 06/1 250-34-36